ENG
RUS
DE
中国

Historiaa ja tarinoita

Huhmarisvaaran tykkiasema

Lomakeskus Huhmarin läheisyydessä sijaitseva Huhmarisvaara kertoo mielenkiintoisia tarinoita Suomen historiasta. 149 metriä merenpinnan yläpuolelle kohoavan vaaran laella sijaitsi nimittäin sotavuosina Suomen itärajan puolustusta tehostamaan rakennetun, 41 kenttälinnoitettua kohdetta käsittävän ja 1200 kilometriä pitkän Salpalinjan pohjoisin tykkiasema.

Huhmarisvaaran kallioon upotetun tykki- ja tulenjohtoaseman rakentaminen alkoi 22.10.1944 ja tykit sinne asennettiin 22.11.1944. Nämä 152/35-MK-tyyppiset tykit olivat rannikkotykistön merikanuunoita ja niiden kantomatka oli 20 kilometriä. Tykkien tehtävänä oli estää sotilaskoneiden laskeutuminen läheiselle Onttolan lentokentälle, mutta niillä ei koskaan jouduttu ampumaan taistelutilanteessa.

Tykit purettiin pois jatkosodan päätyttyä 1945, mutta vanhat tykkien paikat ovat edelleen nähtävissä. Tänä päivänä historian tapahtumista kertoo muistomerkkinä tykkiseman paikalla sijaitseva 152/45 Canet -tyyppinen rannikkotykki.

» Tykkiasemaan tutustuessa voit kiertää myös Huhmarin luontopolun

Kirkkoja ja museoita

Huhmarin ympäristöstä löytyy tykkiaseman lisäksi myös muita kiinnostavia vierailukohteita. Polvijärven ortodoksinen puukirkko (1913), evankelisluterilainen puukirkko (1881) sekä Sotkuman tsasouna avaavat ovensa niille, jotka kaipaavat lomallaan hiljentymistä. Paikalliseen historiaan ja sen tarinoihin puolestaan pääsee sukeltamaan Polvijärven talomuseossa, Karnukan ja Kansalan myllyissä sekä Solan luonto- ja kulttuuripolulla, jonka varrelta löytyy mm. pontikkatehdas.

» Polvijärven alueen nähtävyyksiin voit tutustua tarkemmin kunnan matkailusivuilla

» Koko maakunnan nähtävyyksiä ja käyntikohteita esittelee VisitKarelia-matkailusivusto